Castratie en Sterilisatie
Wanneer u niet van plan bent een nestje pups of kittens te kweken met uw hond of kat, dan kan u ze laten castreren of steriliseren.
Castratie van uw reu en kater
Van uw Reu
Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd kan een reu gecastreerd worden. Tijdens deze eenvoudige operatie worden beide testikels via een kleine insnede verwijderd. Hierdoor wordt de zaadvorming gestopt en de productie van mannelijke hormonen sterk verminderd, waardoor de reu zijn belangstelling voor loopse teven verliest.
De voordelen van castratie zijn:
- de reu zal niet meer proberen weg te lopen als er in de buurt een teefje loops is
- de reu zal geen manieren van hyperseksualiteit meer vertonen zoals in huis plassen of teken iemand ‘oprijden’
- de reu zal minder dominant of agressief zijn tegenover andere reuen.
- de reu heeft geen risico meer op prostaatvergroting en urineverlies, testikeltumoren, perianaalkliertumoren…
Na castratie houdt men best rekening met de soort en hoeveelheid voeding die aan de hond gegeven wordt. Een gecastreerde hond heeft minder nood aan energie. Sommige voedingen zijn aangepast voor gecastreerde dieren, zodat je hond toch nog een voldoende grote portie kan eten zonder daarbij te veel calorieën binnen te krijgen. Vraag ons gerust voor advies.
Tegenwoordig is het ook mogelijk uw reu chemisch te laten castreren. Hierbij wordt een implantaat ingebracht, dat, afhankelijk van de grootte van uw hond 6 tot 12 maand werkzaam is. Op deze wijze kunnen we nagaan in hoeverre het gedrag van uw hond verandert alvorens eventueel over te gaan tot een chirurgische castratie.
Van uw kater
Katers kunnen worden gecastreerd vanaf 1,5 kg (meestal tussen de 4 en de 6 maand). Tijdens deze eenvoudige ingreep worden beide testikels verwijderd.
De voordelen van castratie bij een kater zijn:
- Minder weglopen en vechten met andere katten en dus minder kans op verwondingen en infecties
- Verdwijnen van de typische katergeur
- Minder sproeien om hun territorium af te bakenen.
Nadat je kater gecastreerd is zal hij minder nood hebben aan energie. Hier hou je best rekening mee van in het begin om te vermijden dat je kat zwaarlijvig wordt. Er bestaan aangepaste voedingen met een lager caloriegehalte zodat je kat toch nog zijn normale porties kan blijven eten zonder daarbij te veel energie op te nemen.
Sterilisatie van uw teef en kattin
Van uw Teef
Vanaf de leeftijd van 6 maand kan u uw teefje laten steriliseren. Hierbij worden de beide eierstokken en de baarmoeder weggenomen.
De voordelen van een sterilisatie zijn:
- De teef wordt niet meer loops en kan niet meer schijnzwanger worden.
- Er is geen kans meer op baarmoederontsteking. Honden hebben geen menopauze en blijven hun hele leven loopsheidsperiodes krijgen. Op een bepaalde leeftijd wordt het risico groter dat een bacterie zijn weg naar de baarmoeder vindt en zo een baarmoederontsteking veroorzaakt. Deze levensbedreigende situatie vereist direct een correcte behandeling, maar blijft altijd een risico voor de hond.
- De kans op borstkliertumoren vergroot bij elke loopsheid van je hond. Wanneer uw hond dus op de leeftijd van 6 maand gesteriliseerd wordt, is haar kans op borstklierkanker dan ook miniem. Het is een fabeltje dat honden eerst een nestje moeten krijgen vooraleer ze gesteriliseerd mogen worden.
- Minder kans op suikerziekte.
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen waar je op voorhand iets over moet weten.
- Bij een klein aantal honden kan er na sterilisatie een vorm van urine-incontinentie ontstaan. Volgens bepaalde studies is het risico hierop is groter wanneer een sterilisatie uitgevoerd wordt voor drie maanden leeftijd. Ook lopen sommige rassen meer risico hierop (Weimaraner, Dobermann, Rottweiler, Ierse Setter). De aandoening wordt meer gezien bij grote rassen dan bij kleine rassen. Hoewel deze vorm van urine-incontinentie meestal goed te behandelen valt, wacht men best tot een hond 4 maanden is vooraleer haar te laten steriliseren.
- Een verandering in de structuur van de vacht kan men soms opmerken bij bepaalde rassen. Ook dit kan te wijten zijn aan sterilisatie. De vacht wordt dan iets pluiziger van structuur. Dit gebeurt zeker niet in alle gevallen en al zeker niet bij elk ras. Voor showhonden is dit echter een reden om soms niet te laten steriliseren.
- Tot slot moet men net zoals bij mannelijke honden na castratie ook bij de teefjes na sterilisatie rekening houden met het lichaamsgewicht. Gesteriliseerde teefjes hebben minder nood aan energie waardoor je de hoeveelheid en soort voeding best op hun nieuwe behoeftes afstemt. Als je hier van in het begin rekening mee houdt, krijgt je hond zelden problemen met overgewicht.
Van uw kattin
Een kattin kan worden gesteriliseerd vanaf 1.5 kg (meestal tussen de 4 en de 6 maand). Tijdens deze ingreep worden de beide eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd.
De voordelen van sterilisatie zijn:
- geen onverwachte/ongewenste kittens
- op termijn is het voordeliger en gezonder dan hormonale krolsheidpreventie
- minder kans op borstkanker
Sommige mensen geven nog steeds de pil aan de kat om te voorkomen dat hun kattin krols wordt en een nestje kittens krijgt. De pil geeft echter een verhoogd risico op borstkliertumoren en baarmoederontsteking en wordt dan ook afgeraden.
Praktijk MOORSELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Zaterdag: 8:30 -11:30
Dringende Oproepen
Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele.
Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.
Praktijk DADIZELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-18:00
- Zaterdag - zondag: gesloten