Fretten
Onze Raad en Diensten
Huisvesting & Verzorging
Fretjes kunnen zich snel vervelen, een aangepaste speelse huisvesting is dus heel belangrijk.
Voortplanting
Wil u graag een nestje met uw fretten? Wij geven u graag de nodige uitleg.
Voeding
Fretten zijn strikt carnivoor en hebben dus nood aan een rantsoen met veel dierlijk eiwit.
Belangrijke ziektes
Naast infectieuze ziektes kunnen nog tal van andere ziektes potentieel gevaarlijk zijn voor uw fret.
Vaccinaties
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk uw fret te vaccineren.
Voor meer informatie, klik op de gewenste afbeelding
Fret (het/de; o en m; meervoud: fretten)
albinobunzing
De fret (Mustela putorius furo) is de gedomesticeerde vorm van de bunzing en behoort tot de marterachtigen. De wetenschappelijke naam werd, als Mustela furo, in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.
Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn ook fretten die worden gebruikt voor de jacht. Deze vorm van jagen wordt fretteren genoemd. De fret wordt gemiddeld 5 tot 7 jaar oud en is (inclusief de staart) 35-50 cm lang
Huisvesting & Verzorging
Kooi
Een goede afmeting voor een kooi is 1 m x 30 cm x 30 cm (cavia kooien zijn ongeschikt omdat de fret tussen de spijlen kan ontsnappen; fretjes zijn ontsnappingsspecialisten!).
Er moet ook een apart donker nachthoekje (30cm x 30 cm x 30 cm) aanwezig zijn met hooi en houtschaafsel. De hoogte moet zo zijn dat de fret rechtop kan staan.
De temperatuur in de kooi mag nooit hoger gaan dan 30 °C, dus niet in de zon. Ook tocht is gevaarlijk.
In dierenwinkels kan men allerlei speelgoed en accessoires kopen voor fretjes. Ze slapen bijvoorbeeld heel graag in een frettenhangmatje. Zorg dat je fret zich niet gaat vervelen en speel met hem. Een fret is dol op kattenspeeltjes of pvc-buizen om in op verkenning te gaan. Zorg er wel voor dat het speelgoed aangepast is aan je fret. Rubber of schuim wordt al snel kapot gebeten en ingeslikt zodat dit verstoppingen van de darm kan veroorzaken. Harde speelgoedjes zijn beter geschikt. Verstop ook het eten op verschillende plaatsen en wissel af tussen hard en zacht.
Als de dieren buiten op grond gehouden worden, moet het wandgaas van de kooi onder de bodem doorlopen, anders graven ze zich een uitweg.
Een fret die binnenshuis gehouden wordt, kan men makkelijk zindelijk maken met behulp van een kattenbak. De uitwerpselen moeten dagelijks verwijderd worden en het nachthokje moet 1 x per week worden schoongemaakt.
Aantal fretjes
Fretjes zijn zeer sociaal: daarom worden ze beter in paren of in groep gehouden. Samen hebben ze dan ook meer plaats nodig (bijvoorbeeld 1 m x 60 cm x 40cm).
Drachtige moertjes moeten een paar dagen voor de geboorte apart gezet worden.
Tijdens het bronstseizoen gaan de rammen vechten (dus niet bijeensteken van februari tot augustus).
Omgevingstemperatuur
De ideale omgevingstemperatuur is 4-18 °C. Voor zogende pups echter moet deze minstens 15 °C zijn.
Socialisatie en gedrag vd fret
Wanneer de fret van jongs af in nauw contact geweest is met de mens, kan hij een geschikt huisdier zijn. Fretten worden als huisdier best aangekocht op 6 à 7 weken.
Een fret is niet geschikt voor jonge kinderen, wel voor de iets oudere kinderen en volwassenen.
Voeding
Fretten zijn strikt carnivoor en hebben dus nood aan een rantsoen met veel dierlijk eiwit. Hun voedsel moet een goede verteerbaarheid hebben. Meerdere commerciële frettenvoeders zijn op de markt. Ook kattenvoeder kan gegeven worden. Fretten verteren koolhydraten zeer slecht en voeding moet dus arm zijn aan koolhydraten. Je kan je fret een mengeling geven van vlees/gevogelte/vis, speciale frettenkorrels met als snoepje kwaliteitsvolle blikvoeding voor katten. Hou er ook rekening mee om je voeding hier en daar te verstoppen, dit stimuleert het natuurlijke jachtgedrag van je fret.
Eten en vers drinkwater moet continu ter beschikking staan.
Vaccinaties
Hondenziekte
Deze virale ziekte wordt overgedragen via de lucht. Karakteristieke symptomen van de ziekte zijn ontsteking van de huid rond neus en mond, etterige ooguitvloei en snelle zwelling en verhoorning van de voetzolen.
Preventie gebeurt door vaccinatie vanaf de leeftijd van 8-9 weken. Deze vaccinatie wordt herhaald op 12-14 weken waarna het vaccin jaarlijks opnieuw geplaatst wordt.
Hondsdolheid
De fret is zeer gevoelig voor hondsdolheid en kan, gezien zijn bijtlust, de ziekte overdragen op de mens. Fretten die naar risicogebieden vertrekken, worden best preventief gevaccineerd. Het vaccin wordt meestal geplaatst op 12-13 weken leeftijd en wordt jaarlijks herhaald.
Voortplanting
Het moertje is geslachtsrijp rond 8 à 12 maanden. De voortplanting is seizoensgebonden, namelijk van maart tot eind augustus. De dracht duurt 40 tot 44 dagen en er worden gemiddeld acht jongen geboren. De ogen en oren gaan pas rond de 28ste dag ongeveer tegelijkertijd open. Op 4 à 5 weken beginnen de pups vast voedsel te eten en op de leeftijd van 6 à 8 weken kunnen ze dan gespeend worden. Bij de fret komt, net als bij de hond, schijndracht voor. Deze duurt ongeveer 40 tot 42 dagen.
Nest maken gebeurt een paar dagen voor de geboorte. Een fret die niet veel in handen komt, moet in deze periode met rust gelaten worden.
Twee weken na het spenen van de pups, wordt het wijfje weer bronstig.
De ram wordt eveneens geslachtsrijp rond 8 à 12 maand. De mannetjes zijn seksueel actief van december tot juli. De testikels beginnen vanaf december te groeien en zijn na 2 maanden maximaal om vanaf juli weer te verkleinen. Van augustus tot december zijn de testikels teruggetrokken uit de balzak.
Belangrijke ziektes
Griep
Fretten zijn heel gevoelig voor humane griep stammen en omgekeerd. De dieren kunnen hevig niezen met eventueel etterige neusvloei, maar het herstel is vlot.
Oestrogeenvergiftiging
Teefjes zijn loops van maart tot september (te zien aan opgezette vagina). Pas na de dekking eindigt de loopsheid. Dit houdt dus in dat moertjes die niet gedekt worden, gedurende zes maanden onder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) invloed staat.
Dit hormoon heeft een invloed op het beenmerg, waardoor de fret te weinig rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes kan aanmaken. Er kunnen dan bloedingen optreden, gewichtsverlies, kaalheid aan staart en onderzijde buik en nog andere symptomen van infectie.
Loopse vrouwtjes kunnen al vanaf twee maanden na het begin van de loopsheid ten gevolge van deze aandoening sterven.
De behandeling bestaat uit het verwijderen van de eierstokken en /of baarmoeder als de conditie van de fret het toelaat.
Voorkomen is beter dan genezen! Vrouwtjesfretten waar niet mee gefokt wordt, dienen voor de eerste loopsheid (op een leeftijd van 6-8 maanden) te worden gesteriliseerd.
Hartspierziekte
Is een aandoening die frequent voorkomt bij fretten (meestal ouder dan 3 jaar). In het beginstadium is er vaak sloomheid, weinig eetlust en soms hoesten. Later krijgen ze soms ademhalingsproblemen en een dikke buik door vochtophoping.
Oorschurft
Meestal geen symptomen, soms schudt de fret met zijn kop en krabt aan zijn oor. Meestal zijn beide oren besmet en zitten er bruine korsten in.
Vreemd voorwerp
Komt frequent voor bij jonge fretjes. De diertjes zijn erg nieuwsgierig en eten van alles en nog wat op zoals rubber speelgoed. Symptomen zijn geen eetlust meer, diarree, meestal braken ze niet.
Meestal moet het voorwerp dan chirurgisch verwijderd worden.
Praktijk MOORSELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Zaterdag: 8:30 -11:30
Dringende Oproepen
Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele.
Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.
Praktijk DADIZELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-18:00
- Zaterdag - zondag: gesloten