Konijnen
Onze Raad en Diensten
Vaccinaties
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk uw huisdier op regelmatige basis te vaccineren. Om uw konijn tegen een gereduceerd tarief te vaccineren, wordt er elk jaar rond mei een konijnen-vaccinatiedag georganiseerd.
Belangrijke ziektes
Wees bij uw konijn altijd op uw hoede voor tandproblemen, diarree, maden, oorschurft en blaasstenen.
Sterilisatie en castratie
Ben je niet van plan om te kweken met je konijn, dan is castratie of sterilisatie zeker aan te raden.
Huisvesting
Een konijn dat buiten gehouden wordt, moet beschermd worden tegen koude, regen, tocht en felle zon.
Voeding
Wilde konijnen eten vrijwel alleen plantaardig voedsel. Hoogst zelden zullen ze een slakje of regenworm nuttigen.
Voor meer informatie, klik op de gewenste afbeelding
Konijn (het; o; meervoud: konijnen)
haasachtig zoogdier met lange oren.
een konijn uit zijn (hoge)hoed toveren onverwachts iets zeggen of met iets komen.
Vaccinatie
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom is het belangrijk uw huisdier op regelmatige basis te vaccineren. Om uw konijn tegen een gereduceerd tarief te vaccineren, wordt er elk jaar rond mei een konijnen-vaccinatiedag georganiseerd.
Uw Konijn Vaccineren
RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease)
Deze virale ziekte wordt overgedragen via besmette voeders, bodembedekking, direct contact met zieke konijnen, vogels en insecten.
Bij 90 % procent van de konijnen leidt deze ziekte tot een snelle dood zonder voorafgaande symptomen. In de andere gevallen kunnen er soms neusbloedingen, geelzucht of ademhalingsproblemen te zien zijn.
Sinds 2010 is een tweede variant aan een opmars bezig die al verschillende dodelijke slachtoffers gemaakt heeft in verschillende Europese landen waaronder België.
Preventie gebeurt door een jaarlijkse vaccinatie tegen de beide varianten. Het vaccin kan al gegeven worden vanaf 5 weken en is onmiddellijk een jaar werkzaam.
Myxomatose
Deze virale ziekte wordt overgedragen via bloedzuigende insecten (muggen, vlooien) en in mindere mate door direct contact met een ziek konijn.
De meest typische symptomen zijn: zwelling van de oogleden, tranenvloed, anorexie, verdikkingen van de huid rond de oren, ogen, mond en anus. Door bacteriën die beginnen te woekeren treedt er meestal sterfte op na een dag of tien.
Preventie gebeurt door een jaarlijkse vaccinatie vanaf de leeftijd van 5 weken en door muggenbestrijding.
Belangrijke Ziektes
Tandproblemen en tandabcessen
Konijnen hebben altijd doorgroeiende tanden (2 mm/week-maand!).
Door te weinig ruwvoer of groenvoer worden de snijtanden en kiezen te lang met als mogelijke gevolgen:
- het voedsel wordt niet of onvoldoende gekauwd
- het voedsel valt uit de mond
- speekselen, ‘vieze’ voorpoten
- diarree of obstipatie
- kleinere hoeveelheid mest door verminderen voedselopname
- slechte vacht
- terminaal niet meer eten en sterk vermageren
Behandeling heeft enkel zin wanneer kort na het ontstaan van de problemen wordt ingegrepen. Alle doorgroeiende tandpunten worden dan onder narcose weggenomen.
Preventief moet dus zeker voldoende ruwvoer (hooi of stro) en groenvoer gegeven worden!
Diarree (= spoedgeval!)
De oorzaak van diarree is meestal een plotse voederwijziging ofwel een te eiwitrijk voeder (krachtkorrels). Ook bacteriële en parasitaire (coccidiose) infecties kunnen meespelen in het ontstaan van diarree.
Door overmatig wassen (verveling) of gebrek aan ruwvoer in het voer kunnen haarballen ontstaan. Ruwe celstof stimuleert de darm, waardoor haarresten gemakkelijker kunnen worden uitgedreven. Oudere konijnen en langharige rassen hebben een verhoogd risico.
Haarballen hopen zich op in de maag en geven aanleiding tot vermagering en leververvetting. Konijnen kunnen namelijk niet overgeven.
Preventief zou er dus voldoende ruwvoer aangeboden moeten worden.
Maden
Ten gevolge van diarree of wonden kunnen vliegen hierin eitjes leggen en zo kunnen zich maden ontwikkelen op het konijn. Bij warm weer kan dit al na één dag fataal zijn!
Oorschurft
De symptomen hierbij zijn een afhangend oor, jeuk, korsten in oor en op binnenkant oorschelp.
Blaasstenen
Door een teveel aan krachtvoer (korrels), snoepjes of knaagsteentjes kan er opstapeling zijn van calcium neerslag in de urine waardoor blaasstenen gevormd kunnen worden.
Preventief wordt dit vermeden door het konijn veel groenvoer te geven. De vitamine C die daar in zit, verzuurt namelijk de urine waardoor de kalk oplost.
Sterilisatie & Castratie
Ben je niet van plan om te kweken met je konijn, dan is castratie of sterilisatie zeker aan te raden. Vrouwelijke dieren lopen zo minder risico op baarmoederkanker terwijl de mannetjes minder gedragsproblemen zoals agressie, bijten en sproeien zullen vertonen. Meestal gebeurt castratie of sterilisatie rond de leeftijd van 6 maanden tot 1 jaar, maar dit kan later ook nog.
Let na de ingreep op het gewicht van je konijn. De ingreep zorgt er immers voor dat je konijn minder energie zal verbranden waardoor hij of zij al snel te zwaar kan worden.
Huisvesting
Een konijn dat buiten gehouden wordt, moet beschermd worden tegen koude, regen, tocht en felle zon. Om graven te beletten, steekt u best de omheining zeker een stuk onder de grond, zodat uw konijn niet zijn weg naar buiten graaft. Een konijn kan makkelijk 60cm hoog springen, zorg dus ook voor een voldoende hoge omheining.
Wanneer een konijn in huis mag rondlopen, moet u ervoor zorgen dat hij niet kan bijten aan draden of aan het behang met elektrocutie als gevolg.
Hou er rekening mee dat de bodembedekking niet te scherp mag zijn zodat er geen verwondingen optreden aan de poten. Een dikke laag is belangrijk zodat de tenen van het konijn nog een eindje in de bedding kunnen dringen zodat het konijn op zijn volledige poot rust en niet enkel op zijn hiel. Geschikt als bedding zijn houtvezels, zagemeel, stro,...
Hooi vermijd je best als bodembedekking, dit absorbeert niet veel vocht zodat je konijn snel nat zal zitten.
Een konijn dat binnenshuis gehouden wordt, kan men gemakkelijk zindelijk maken met behulp van een kattenbak waarin bijvoorbeeld een krant of kattengrit ligt. Hou het konijn tijdens zijn zindelijkheidstraining redelijk beperkt gehuisvest. Een lage kattenbak is perfect zodat het konijn zonder problemen erin en eruit kan. Je kan ook al enkele keuteltjes in de kattenbak leggen zodat het konijntje aangetrokken wordt om daar opnieuw te gaan. Meestal is je konijn na 1-2 weken zindelijk op deze manier.
Een konijn vindt het ook aangenaam als er enkele speelgoedjes voorzien worden, bijvoorbeeld een PVC buis, een knaaghoutje,… Het is zelfs mogelijk om met uw diertje aan de leiband te gaan wandelen.
Een konijn is een sociaal dier. Hou er eventueel rekening mee om 2 konijnen aan te schaffen zodat ze elkaar als gezelschap hebben. Het samen plaatsen van 2 mannetjes (rammelaars) zorgt meestal voor problemen. Goede combinaties zijn een mannetje en vrouwtje of twee gesteriliseerde vrouwtjes. Vechtgedrag onder mannetjes kan verminderen bij castratie.
Lukt het niet om 2 konijntjes samen te nemen, kan je je konijn ook altijd afleiding geven door het toevoegen van speeltjes of ballen met hooi waar ze het hooi moeten uitprutsen.
Voeding
Wilde konijnen eten vrijwel alleen plantaardig voedsel. Hoogst zelden zullen ze een slakje of regenworm nuttigen.
Coprofagie (het eten van eigen ontlasting) komt ook voor bij het konijn en dient om voedingsstoffen (vitamines, water en hoogwaardige eiwitten) op te nemen die door de microbiële organismen in de dikke darm gemaakt zijn. Deze stoffen worden ’s nachts met de ontlasting als zachte keutels uitgescheiden. Overdag zijn de keutels hard. De zachte keutels (caecotrophen) zijn zeer eiwitrijk en voorzien in 20 % van de dagelijkse behoeften. Zonder opname van deze keutels, zou het konijn diarree krijgen.
Volgende punten zijn belangrijk in de voeding van het konijn:
Deze elementen bevatten zeer veer vezels en garanderen een goede spijsvertering en zorgen voor een optimale tandenslijtage. Verschillende soorten weidehooi en gedroogde grasproducten die hun groene kleur behouden hebben zijn beschikbaar in de winkel. Het hooi moet fris ruiken en mag niet te stoffig zijn.
Praktijk MOORSELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-19:00
- Zaterdag: 8:30 -11:30
Dringende Oproepen
Buiten de normale openingstijden en in het weekend kunt u 24/24u, 7/7d steeds terecht bij DAP SOLIVET in Moorsele.
Indien u uw afspraak niet kan nakomen, gelieve deze dan ook zo snel als mogelijks te annuleren, zo geeft u iemand anders de kans om op dat moment te consulteren.
Praktijk DADIZELE
- Maandag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Dinsdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Woensdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Donderdag: 8:30-12:00 13:00-18:30
- Vrijdag: 8:30-12:00 13:00-18:00
- Zaterdag - zondag: gesloten